Tárhely és Domain választás

Melyik micsoda? Milyen szolgáltatót válassz? Érdemes-e olcsó tárhelyet venni? Mit vegyél figyelembe vásárlás előtt?

A fenti kérdések megválaszolásával szerintem egy könyvet is meg tudnék tölteni, de biztos vagyok benne, hogy ezt már mások megtették előttem, így megpróbálom csak a számodra fontos dolgokat megemlíteni, útbaigazítani.

1. Mi az a domain?

A domain név gyakorlatilag az, amit bepötyögsz a böngésződbe. Ezen a címen tölt be a weboldalad. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy saját weboldalad legyen.

2. Hol vásárolod meg a domain nevedet?

Nagyjából teljesen mindegy. Érdemes ott, ahol a tárhelyedet is veszed (következő pont), hogy egy helyen tudd kezelni a dolgaidat. A domain szolgáltatók között nincs nagy eltérés sem árban, sem technikailag. (ellenben a tárhellyel) 3000-3500 Ft / 2 év-vel érdemes számolnod .hu domain esetén.

3. Mi az a tárhely?

A tárhely tárolja a weboldalad fájljait, ami az oldal működéséhez szükséges. Gyakorlatilag ezek a fájlok töltődnek be, amikor valaki bepötyögi a domain címedet. Ez is elengedhetetlen ahhoz, hogy saját weboldalad legyen.

4. Milyen tárhelyet válassz?

Elérkeztünk a legfontosabb ponthoz. Az évek alatt körülbelül 10 tárhely szolgáltatót fogyasztottunk el az ügyfeleinkkel, és még mindig nem találtuk meg azt, ahol évekig le tudnánk kötni magunkat.

A tárhelyek ára az éves 5000 Ft-tól az éves többszázezer forintig terjed. Minden szolgáltató minden csomagja más és más.

A tárhely leginkább az oldalad betöltődési sebességére és a látogatók egyidejű kiszolgálására van hatással. Ezekről később írok egy posztot, hogy miért nagyon fontosak.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a tárhely mennyire biztonságos, milyen az ügyfélszolgálata (0-24, vagy csak hétköznap 16-ig hívható?), a világ melyik pontjain vannak szerverei (azaz milyen országból szolgálja ki a látogatóidat), mekkora tárhelyet ad a pénzedért (azaz mennyi tartalom fér el rajta), milyen hardverek üzemeltetik a szervert stb stb. Utóbbit például szeretik úgy megfogalmazni, hogy még a szakmabeliek sem tudnak kiigazodni azon, hogy valójában mit kapnak a pénzükért.

A választáshoz érdemes figyelembe venni, hogy:
– havonta mennyi látogatód lesz ( 1000 vagy 100.000?)
– mit szeretnél üzemeltetni? (statikus oldal vagy 1000 termékes webshop?)

Egy statikus oldal üzemeltetésére havi párezer látogatóval elég lehet egy éves 15-20e Ft-os tárhely, míg egy webáruház számára, ami nagyobb látogatottsággal számol, szükség lehet az 50-60e Ft-os, vagy akár 100.000 Ft+-os beruházásra.

A landoló oldalaknak jellemzően nincs nagy erőforrás igényük, de kulcsfontosságú a gyors betöltődés, ezért nem érdemes gyenge minőséget választani.

Ha kisebb látogatottsággal számolsz, magyar szolgáltatók közül érdemes lehet ezeknél a szolgáltatóknál körülnézned: tarhelypark.hu, tarhely.eu, elin.hu

Nagyobb forgalom, gyorsabb oldalbetöltődésre mi most a Siteground-ot teszteljük, rengetegen dícsérik.

Tipp: Éves 15.000 Ft alatt ne is gondolkodj tárhelyben, csalódni fogsz és ügyfeleket fogsz veszíteni!

TE MELYIK TÁRHELY SZOLGÁLTATÓT JAVASLOD, MIK A TAPASZTALATAID? 🧐

Facebook
Legutóbbi
Tanfolyamok

Pénztermelő Landoló Oldalak Titkai

Készíts olyan landoló oldalakat, melyek pénzt termelnek neked online, automata módon!
Kategóriák
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pocket

A karbantartás szolgáltatás megrendelése

Az űrlap kitöltésével megrendeled az 1 éves karbantartás szolgáltatásunkat, amelyet 2 munkanapon belül akitválunk.

Hatékony Landoló Oldalak Titkai

Már csak egy lépés választ el attól, hogy tiéd legyen a Hatékony Landoló Oldalak Titkai videó!

Add meg a keresztneved és az e-mail címedet, és azonnali hozzáférést biztosítunk az ingyenes tananyaghoz!